Barion Pixel
Menü

A Geleji-kánonok

Ár:
1.500 Ft (1.429 Ft + ÁFA)

Fordító: Buzogány Dezső
Kiadó: Kálvin Kiadó
Kiadás éve: 2020
Méret: 142 x 197 mm
Kötés: puhatáblás
Oldalszám: 120

Szállítási díj: 1.200 Ft
Elérhetőség: Rendelhető

Leírás

A kötetben a Geleji-kánonok, a Szatmárnémeti Nemzeti Zsinat végzései, illetve a Ruber-féle egyházi törvények szövegét Buzogány Dezső fordításában olvashatjuk.

„Mi indokolja az egyházi törvények újrafordítását és kiadását? Mindenekelőtt az, hogy szeretnénk ráirányítani a figyelmet az egyházi szerkezet működését biztosító törvények történelmi jelentőségére. Geleji püspökkel szólva, a törvényeknek ugyanaz a szerepe az egyházban, mint az idegeknek a testben: a jól összehangolt működést biztosítják. Ezt tették évszázadokon át, és teszik ma is. Jelen egyházi törvényeink, ha nem is vették át szó szerint a régieket, a szellemüket annál inkább megőrizték. (...)

A törvényeket alapvetőnek nevezem, mert nemcsak a 17. század egyházi szerkezetének zavartalan működését biztosították, hanem elhatottak a 19. század második feléig, sőt, nyomuk fellelhető a mai egyházi törvényekben is. Mi több, a kor sajátos körülményei nem valami száraz egyházi paragrafusok megírását váltották ki az egyház nagy tanítójából. Geleji a szabályokat valóságos hitvallási tételekbe ágyazta, s ezzel a törvénykönyv fegyelmező, suhogó pálca helyett gyönyörűre csiszolt hitvallássá szelídült, amely megállja helyét bármelyik egyetemes református hitvallás mellett.” (A fordító Előszavából)

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!