Menü

A kánon többszólamúsága

Ár:
4.900 Ft (4.667 Ft + ÁFA)

Szerző: Zsengellér József
Kiadó: Kálvin Kiadó
Kiadás éve: 2014
Méret: 168 x 226 mm
Kötés: keménytáblás
Oldalszám: 464

Szállítási díj: 990 Ft
Elérhetőség: Rendelhető

Leírás

A héber Biblia/Ószövetség szöveg- és kánontörténete

Ez a könyv abba a múltba szeretné elkalauzolni az olvasót, melyben megszületett a nyugati civilizációt alapjaiban meghatározó Szentírás, a Héber Biblia, az Ószövetség. Azt a folyamatot próbálja felidézni, ahogyan a megértett isteni szó formát öltve hagyományozódik, összegyűlik, szöveggé, szövegfolyammá válik, gyűjteménnyé kristályosul, s különböző csoportok számára életvitelt, létformát meghatározó normává válik. A kialakult kép nem teljes, néhol szakadozott, ahogyan a szövegek is helyenként töredékesek és a tények kikutathatatlanok, ám ahhoz elegendő, hogy lássuk a lényeget, a fő vonalakat.

A tudományos feldolgozás során a meglévő képzetek egymás mellé helyezésével talán mindenki számára világossá válhat saját kánonnal kapcsolatos nézetének helye és helyzete, tudományos vagy konfesszionális meghatározottsága. Ennek ismeretében pedig megértőbbé és elfogadóbbá lehet egymás iránt kutató és hívő, irodalmár vagy történész és teológus.

A szerző református lelkész, teológus, hebraista, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán a Bibliai Teológiai és Vallástörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!