Menü

Egy testközeli „homo christianus”-tapasztalat

Györkös Gábor
2020. 10. 21. 21:14:00


Orbán Viktor október 17-én beszédet mondott a rózsakerti református iskola új épületének átadása alkalmából. Egyebek mellett azt mondta, hogy amikor az állam „forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi” és „arra kaptuk a keresztény szabadságot, hogy Gyökössy Bandi bácsi kifejezését kölcsönözzem, hogy »homo christianus«-oknak neveljük” az iskolák növendékeit.

Első körben nem értem, hogyan gondoljuk azt, hogy pénz és iskola kell, ha azt szeretnénk, hogy krisztusi emberekkel legyen tele az ország. Remélem, ezt maximum politikusok gondolják így! Krisztusi ember nincs újjászületés nélkül; azt pedig már megtanulhattuk, hogy hatalom, pénz, intézmények és szabályok nem elegendőek (bármekkora mértékben is állnak az egyház rendelkezésére), hogy az emberek szíve megváltozzon. Sőt, az egyház hátrányból indul ebben a misszióban, ha ilyesmikre bármit is alapoz.

Lehetne itt szépen tovább menni, hogy akkor mire kell alapozni, mi is az az újjászületés, és milyen módon lehetséges növekedni Krisztusban, etc… Nekem azonban gyorsan eszembe jutott, hogy mintegy 11 hónappal ezelőtt testközelből is megismerkedhettem Orbán egyik homo christianus-ával. Ez a homo christianus egy szép napon fekete Audijával a boltom ajtajába parkolt úgy, hogy a kötelező távolság alig felét tartotta be. Továbbá ez a homo christianus (ezt csak utólag tudtam meg, amikor megláttam) konditerembe jár és az izomtömeget növelő szereket fogyaszt. Mostanában feltűnt, hogy stílust váltott és olyan sárgásbarna a feje, mint Donald Trumpnak, valamint karcsúbb is lett (értsd: nem szed annyi izomnővelőt) és a kocsiját lecserélte egy nagyobbra. Hamarosan kitérek arra is, honnan tudom, hogy homo christianus, de előtte még el kell mondanom, hogy miután estére is otthagyta a kocsiját, én szépen leragasztottam néhány felirattal, jelezve, hogy a járdán kéne a hely pl. a babakocsisoknak is, nem csak az Audisoknak.

Ez a homo christianus másnap reggel, amikor nyitottam a könyvesboltot, négy barátját hívta a bolt elé és üvöltözve, csapkodva követelte, hogy szedjem le a feliratokat. Rendőrt hívott, s míg az megérkezett, unalmában egy kamu Facebook profilról engem antiszemitizmussal vádló értékelést írt a boltunk Facebook oldalára. A kiérkező rendőr azt mondta, ha ezt az ő kocsijával csinálom, tuti megüt, aztán kötelezett egy autótisztítóban történő eltávolítás költségeinek a kifizetésére. Az események gondos rendjét homo christianusné alkalmankénti kiabálása szakította meg, ahogy a homo christianusra mutogatva azt mondja: „teológus doktor! érted?! teológusdoktor!”. Szabálysértési eljárás indult ellenem, amit végül a 8. kerületi rendőrkapitányságon valaki megalapozatlannak talált és megszüntették az eljárást. Az erről szóló rendőrségi értesítésből megtudhattam a sértett homo christianus nevét. Így egyértelművé vált, hogy a veréssel fenyegetőző, csapkodó, üvöltöző, antiszemitizmussal vádló, rólam fényképet készítő, rendőrségi barátokkal rendelkező homo christianus tényleg teológia doktor. A Pázmány Péter Katolikus egyetemen szerzett doktori fokozatot, és jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem tanára. Konzulense Borbelitz Pál volt. Rendelkezik egy darab középfokú angol nyelvvizsgával, van négy darab publikációja és egy darab tudományos konferencia szereplése, valamint azóta a L’Harmattan kiadta a doktorija szerkesztett változatát. Ez a homo christianus Orbán elképzelése szerint (az ő október 17-i eszmefuttatását jóval megelőzve) református középiskolába járt. S ahogy látjuk, mindazt, amit tanult, a református felsőoktatásban kamatoztatja tovább. Talán Orbán nem pontosan ilyen formában képzeli, de így zárul be a „homo christianus”-nevelés köre.

Mielőtt erről a homo christians-ról túlzottan rossz képet festenék, szeretném megemlíteni költői, szépirodalmi tevékenységét is. Műveit sajnos hiába keressük irodalmi lapokban vagy esetleg szépirodalmi kiadók kínálatában, ugyanis a meg nem értett költő (poeta christianus) gyorsan tovatűnő ifjú éveiben a MIÉP-hez, szélsőjobbhoz húzó felületeken közölte érzelmes líráját a szívéből pennájáig törő hazaszeretetről.

Jogszabályok olvasgatása és felsőoktatásban dolgozók, illetve doktoranduszok körében végzett „terepmunka” révén még két további dolog is egyételmű lett. Ha valaki emlékszik még a PTE doktori botrányra, valamint kezébe veszi ennek a homo christianusnak a doktoriját, és kicsit elgondolkodik, egyértelmű, hogy azt a dolgozatot nem a homo christianus írta. Szűrhetne jobban a L’Harmattan! A másik pedig, hogy egy 11. kerületi papírragasztgatás miatt, ha bárki felhívja a 112-es számot, nem a 8. kerületi kapitányságról jönnek ki, hanem a 11. kerületiről. Törvénybe van írva, hogy a területileg illetékes kapitányságnak kell eljárni. Tehát, amikor egy homo christianus azt mondja, hogy ismerős rendőrt hív, ne gondoljuk, hogy kamuzik! Mindegy a törvény, jön az ismerős zsaru!

Most pedig, Kedves Testvérek, hajtsuk meg fejünket, és imádkozzunk lelki üdvünkért! Senkit ne szomorítson el, ha úgy érzi e kis történet alapján, hogy benne a krisztusi jellem formálódása még nem tart ezen a szinten! Urunk kegyelmes és elnézi, ha odafigyelünk másokra, megbocsátja, ha nem akarjuk beverni felebarátunk orrát és tiszteljük a törvényeket. Ha megdobsz valakit kővel, üsd meg az orcáját is! Ámen!
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus