Menü

Énekek Éneke

Ár:
1.790 Ft (1.705 Ft + ÁFA)

Fordító: Benedek István Gábor
Kiadó: Wesley Kiadó
Kiadás éve: 2009
Méret: 110 x 200 mm
Kötés: keménytáblás
Oldalszám: 58

Szállítási díj: 899 Ft
Elérhetőség: Rendelhető

Leírás

"Mi is az Énekek Éneke? Amelynek Benedek István Gábor, a sikeres prózaíró -meglepetésre- hexameteres fordítását húzta elő egykori rabbiképzős éveinek félévszázados mélyéből. Kisimítva, felcsiszolva az akkor még bizonyára itt-ott megdöccenő szöveget. S megemlékezve Scheiber Sándorról, aki hajdan egy egész féléven át ezt a héber szöveget olvasta diákjaival.
Mi az Énekek Éneke? Szikár válaszul azt lehet mindenekelőtt elmondani: héber szöveg, melynek legrégibb kézirataiban a mai számozás szerint 117 vers van, de nincs verssorokra, fejezetekre tagolva, folyamatosan írták; a legkorábbi ránk maradt héber Biblia-kódexekben, jelesül a szentpéterváriban (írták, pontozták: 1008), mindössze néhány lapot foglal el. A héber Biblia harmadik részébe van sorolva, az Iratok (Ketuvim) közé." (Részlet Komoróczy Géza a kötethez írt bevezetőjéből.)

"Scheiber Sándor a bibliai héber szöveget szavanként tanította. Egy-egy szónál napokig elidőzött; könyvtárnyi háttérismeret-anyagot zúdítva tanítványaira. Etimológia, összehasonlító nyelvészet, történelem, folklór, földrajz, zeneesztétika, költészettan, filozófia egyszerre volt jelen ezeken a csodálats órákon. [...] A fordítás szöveghű. Eltérés ott mutatkozik, ahol a magyar nyelvre lehetetlen pontosan átültetni az ókori hébert, illetve az időmértékes verselés az eltérést megkövetelte. Minden szavát Scheiber Sándor emlékének ajánlom" (Részlet a műfordító előszavából.)

"Kedvesemé vagyok én,
és kedvesem ő az enyém csak.
Jó pásztorként védem
a kertjét sok liliommal.

Széllel száll el a nap majd
és eldőlnek az árnyak,
Akkor jöjj le a szirteken
átugrálva, sietve,
Légy hát őzbak, sárga
gazella a jószagú hegyről."

Énekek Éneke, Benedek István Gábor fordítása

A könyvet Német Árpád festőművész munkái illusztrálják.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!