Menü

Kimondatlanul - Betsabé

Jakab Viktória
2016. 09. 13. 10:21:00


Betsabé, Eliám leánya, Ahitófel unokája már kora gyermekkora óta szerelmes Dávidba, az aranyhangú, karizmatikus zsoltárosba és vezetőbe. Felnőve azonban nem Dávid, hanem annak hű katonája, Úriás veszi feleségül. A folyamatos háborúskodás elől palotájába menekülő, számtalan felesége és gyermeke ellenére magányos király, és a még mindig szerelmes, háborúzó férjétől elhagyatott Betsabé egymásra találnak. Bűnükből azonban beláthatatlan következmények erednek, melyek nem csak Betsabét, Dávidot, de a királyság belső békéjét is kockára teszik.

Minden tettünk olyan, mint egy kavics melyet vízbe dobunk, s ezzel hullámokat keltünk a víz sima felszínén. A keletkezett hullámokat nem tartóztathatjuk föl. S miként az eldobott kő, tetteink következményei is könnyen kicsúszhatnak kezeink közül… majd visszacsaphatnak fejünkre: kérlelhetetlen bizonyítékául annak, hogy saját tetteinkért végül csak mi vállalhatjuk a felelősséget.

Mindezek után persze magától értetődően azt gondoljuk, hogy ez esetben mi nem fogunk bűnt elkövetni. Igen ám, de mi van akkor, ha nem vesszük észre? Elvégre a bűn nem ajtóstul szokott berontani a házba. Inkább kúszik be a küszöb alatt, lassan, talán hónapok, vagy évek felgyülemlett sérelmeinek képében, míg végül teljesen megszokottnak, s ártalmatlannak tartjuk. Tökéletesen jogos, meg is tudjuk indokolni. Annál is inkább, hiszen mi Istenfélő embernek tartjuk magunkat. S itt szépen megpihenünk, elégedetten eddigi életünkkel. Lassan „elfelejtjük” meghallani Isten szándékát, megkérdőjelezni önmagunkat, fölülbírálni igaznak vélt cselekedeteinket.

És akkor lesz csak igazán fájdalmas, mikor a szürke fátyol, mely eddig észrevétlenül ereszkedett szemünkre, váratlan erővel föllebben, s magunk előtt nyilvánvalóvá válik tetteink keserű veleje.

Az ember pedig újból, és újból elesik. A kérdés csak az: vajon mit kezd saját kudarcával? S mit kezd mások kudarcával? Hogyan éli meg a tökéletlenség tudatát? Elhagyja-e a sötétet, hogy Isten mindenfelé áradó irgalmába lépjen?

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus