Menü

Nem csak Meseország mindenkié!

Györkös Gábor
2020. 10. 07. 19:53:00


Több hete övezi aktív felháborodás és elkötelezett támogatás a Meseország mindenkié című könyv megjelenését. Alapvetően nem gondoltam úgy, hogy egy általunk nem értékesített könyvvel kapcsolatban bármit mondanom kellene, most mégis erre szántam rá magam. Ennek oka pedig nem más, mint az, hogy a közelmúltban Bartus László Fesz lesz című könyve miatt a Filologosz is különféle támadásokat szenvedett el.

A legtöbb esetben Dúró Dóra darálása tett be az embereknek. Nos, nekem már a CitizenGo petíciója is sok volt. Ezt tetézte a Hit Gyülekezete azzal, hogy a hivatalos Facebook oldalán felhívást tett közzé az aláírásra. Dúró Dóra nem okozott meglepetést. De az, hogy a Kairosz Kiadó sorra osztotta meg Dúró megnyilvánulásait és a mesekönyvvel szembeni tüntetés mellett toborzott, azért számomra is tudott néhány nem várt aktust csempészni az eseménysorba. Pláne, miután az ezzel kapcsolatos posztjait Facebook oldaláról eltűntette a kiadó. Nem tudom, mitől lett ciki a gerinc! Olyan rossz társaság lenne a higgyüli, dúródóra meg a hatvannégyvármegye? Azt hittem, tökösebb a Kairosz. Na, mindegy…

Most a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete villog. Pár hónapja még Demeter Szilárdnál kuncsorogtak. Van, akinek van gerince, csak egyszer ide teszi, másszor meg oda. A lényeg, hogy mindig megvan. Illetve mégse mindig. Az nem érdekelte az Egyesületet, amikor az olyan nagy múltú Láng Tékát (vagy a teljesen jelentéktelen Filologoszt) vegzálta a Hit Gyülekezete! Az Etikai Bizottság (ha csinál valamit), kapkodhatja a fejét!

„Meseország mindenkié” – hangzik a könyv címe. Elgondolkodtató. Tényleg csak Meseország mindenkié? Szerintem Magyarország is mindenkié! Magyarországgal komoly gondok vannak, ha nem lehet mindenki! Ez nyilvánvalóan nevetséges mondat. Hogy a bánatban lenne Magyarország mindenkié?! Magyarország egyre kevesebbeké. Magyarországgal egyre nehezebb azonosulni. De én ezt nem tudom elfogadni! Sem Meseországot, sem Magyarországot nem sajátíthatják ki dúródórák, higgyülik, citizengok vagy felháborodott kiadóvezetők. Sőt, tovább megyek! Isten országát sem sajátíthatják ki! Az is mindenkié. Egyáltalán, bármilyen országot, bármilyen birodalmat kisajátíthat-e valaki?! Erre Isten országa (helyesebben: birodalma, királysága) a legjobb példa. Míg a hatalommal, befolyással, uralommal rendelkező bűnös ember hajlamos kisajátítani azt, ami az uralma alatt van (vagy tévesen azt gondolja, hogy az uralma alatt van), addig Isten az Ő uralmát, uradalmát mindenki számára megnyitja, elérhetővé teszi a Fián keresztül…

Az a helyzet, hogy egyetlen országot sem lehet kisajátítani! Sem Meseországot, sem Magyarországot, sem Isten országát! Teljesen természetellenes, a lelkiismerettel, a szeretettel ellentétes, hogy bárki bárkit is akármilyen „országból” kizárjon. Már-már a világból zárnánk ki embereket! Holott Isten úgy szerette a világot, hogy (nem zárt ki onnan senkit), hanem egyszülött Fiát adta érte… Megpróbálhatnánk néha… legalább egy kicsit… egyben másban Istenre is hasonlítani!

Nem csak Meseország mindenki! – És ez annyira minimum, hogy nem is vagyok hajlandó tovább taglalni! Aki ennyiből nem érti, zárkózzon fel, és beszélgethetünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus